Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχολούνται με πολλά αθλήματα.

by admin
350 Προβολές

Άρθρο του Αχιλλέα Υφαντίδη*

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ασχολούνται με πολλά αθλήματα. Η απόλυτη εξειδίκευση εξάλλου σε ένα άθλημα πριν την εφηβεία δεν ενδείκνυται.
Για ένα παιδί π.χ. που ασχολείται με το ποδόσφαιρο:
Το βόλεϊ το βοηθάει να πέφτει καλύτερα, να πηδάει καλύτερα, να εστιάζει καλύτερα και να τοποθετεί ταχύτερα σωστά το σώμα του σε σχέση με τη μπάλα.
Το τέννις και το πίνγκ πόνγκ το βοηθάνε στην ταχύτερη λήψη απόφασης και στη γιγάντωση της εστίασης σε ένα ερέθισμα.
Ο στίβος στο να τρέχει με τον ενδεδειγμένο τρόπο και στο να έχει εκρηκτικότητα.
Η ενασχόληση κατά καιρούς με διάφορα αθλήματα, βοηθάει καταλυτικά τη νευρομυική συναρμογή των παιδιών.
Βελτιώνει εντυπωσιακά την ιδιοδεκτικότητα, την ικανότητα δηλαδή του παιδιού να διατηρεί ή να επανακτά την ισορροπία του, μεγεθύνει την κιναίσθηση, την ακριβή δηλαδή εκτέλεση των κινήσεων, πολλαπλασιάζει την ικανότητα σωστού προσανατολισμού στον χώρο και της διατήρησης του αναγκαίο ρυθμού σε διαρκώς μεταβαλλόμενα περιβάλλοντα.
Τα πολλά αθλήματα είναι σαν τα πολλά εξωσχολικά βιβλία.
Διευρύνουν ορίζοντες και ισχυροποιούν την αντίληψη, τη σκέψη και τις δυνατότητες αποτελεσματική δράσης.
Ακόμη και οι μεγάλοι πρωταθλητές, όπως και οι μεγάλες ομάδες, εντάσσουν την ποικιλία των αθλημάτων στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, έστω και ως μορφή ξεκούρασης.
Εμείς γιατί όχι;
Στις φωτός, ο τρόπος που ο μεγάλος Τζόκοβιτς αξιοποιεί τις ικανότητες που αποκτάει από το μπαλέτο – ναι το μπαλέτο – στους αγώνες.

Αχιλλέας Υφαντίδης, είναι Ψυχολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης Σχολών Προπονητών UEFA της ΕΠΟ, Μέλος κύριου Διδακτικού Προσωπικού του ΕΚΔΔΑ

0 σχόλιο
0

Πες μας την άποψή σου.

*Σας ενημερώνουμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα συλλέγονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η επεξεργασία τους θα γίνεται πάντοτε σύμφωνα με αυτό. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι θα προβαίνουμε άμεσα στη διαγραφή αυτών μετά από σχετικό αίτημά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επισησ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα