Διαφορές αρχαρίων και αθλητών υψηλού επιπέδου

by admin
573 Προβολές

Διαφορές αρχαρίων και αθλητών υψηλού επιπέδου

Τι χαρακτηρίζει τους αθλητές υψηλού επιπέδου του πινγκ-πονγκ και ποιες είναι οι διαφορές που βλέπουμε σε έναν αγώνα σε σχέση με τους αρχάριους;

Πρώτο Στάδιο


Οι αρχάριοι αθλητές, στο πρώτο στάδιο ξοδεύουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους για να κάνουν σωστά τις κινήσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του προπονητή. Χρειάζονται περισσότερη σκέψη και χρόνο για να βρουν και να δώσουν την κατάλληλη κινητική απάντηση που χρειάζεται κάθε στιγμή του αγώνα.

Έχουν επίσης μια πιο περιορισμένη οπτική γωνία του τραπεζιού, οι κινήσεις τους δεν είναι τόσο αυτοματοποιημένες για να μπορούν να γίνουν με σιγουριά και κάτω από συνθήκες πίεσης αλλά και άγχους.

Έτσι παίζουνε πιο αργά, είναι πολύ προβλέψιμοι, χωρίς πολλές επιλογές και δεν δημιουργούνε εύκολα συνθήκες που να μπορούν να δυσκολέψουν τον αντίπαλο και απλά προσπαθούν να απαντήσουν στα χτυπήματα του. Τα λάθη που ενδεχομένως υπάρχουν, στον αγώνα με τον γρήγορο ρυθμό και το μικρό χρονικό περιθώριο αντίδρασης βγαίνουν πιο εύκολα στην επιφάνεια. Πολλές φορές βλέπουμε έναν παίκτη με ωραίες, σωστές και δυνατές κινήσεις που δεν τα καταφέρνει όμως στον αγώνα όχι γιατί έχει λάθος κινήσεις αλλά γιατί δεν έχει την εμπειρία την δημιουργικότητα και την πρόβλεψη ενός καλού παίκτη.

Δεύτερο Στάδιο


Στο δεύτερο στάδιο και με την αύξηση της προπόνησης φυσικά, μπορούμε να πούμε ότι δεν απαιτείται τόσο μεγάλη προσοχή του αθλητή στις κινήσεις. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αυτοματοποίηση. Σε αυτό το στάδιο βλέπουμε βελτιωμένες κινήσεις, λίγο πιο σταθερές και ενδεχομένως και πιο αποτελεσματικές. Ο αθλητής σε αυτή τη φάση αρχίζει να μπορεί να έχει κάποιες στρατηγικές και κάποια τακτική, χρειάζεται όμως ακόμα πολύ και ακριβή ανατροφοδότηση από τον προπονητή του.


Σε ένα πιο εξελιγμένο στάδιο ο αθλητής δεν χρειάζεται πια να σκεφτεί καθόλου τις κινήσεις, οι οποίες είναι πλήρως αυτοματοποιημένες με μεγάλη σταθερότητα και σιγουριά. Έχει καλύτερα κωδικοποιημένα κινητικά προγράμματα και έτσι ξοδεύει την συγκέντρωσή του σε θέματα τακτικής και στρατηγικής και είναι ένα στάδιο που μερικοί αθλητές δεν φτάνουν ποτέ.


Ο αθλητής του πινγκ-πονγκ δεν φτάνει μόνο να μάθει τέλεια και να αυτοματοποιήσει τις κινήσεις. Αυτό σίγουρα είναι το πρώτο και βασικό σημείο, όμως επίσης σημαντικό για να γίνει ένας αθλητής υψηλού επιπέδου είναι να μπορεί να τις εκτελεί το ίδιο αποτελεσματικά και κάτω από δύσκολες συνθήκες όπως μεγάλης κούρασης, πίεσης, άγχους, σε συνθήκες δηλαδή καθαρά αγωνιστικές.


Το πιγκ-πογκ όπως γνωρίζουμε είναι ένα από τα πιο γρήγορα αθλήματα. Λόγω λοιπόν της μεγάλης ταχύτητας του παιχνιδιού αλλά και του μικρού χρόνου αντίδρασης, ο αθλητής δεν έχει τον χρόνο να προετοιμαστεί για να αποκρούσει το χτύπημα του αντιπάλου και αυτό είναι ένα άλλο βασικό και σημαντικό στοιχείο που διαφοροποιεί τους αθλητές υψηλού επιπέδου στο πινγκ-πονγκ από τους αρχάριους.

Οι παίκτες υψηλού επιπέδου λοιπόν έχουν αυτήν την απίστευτη ικανότητα, να μπορούν να αντιληφθούν από πολύ νωρίς την κίνηση που θα κάνει ο αντίπαλός τους, να αναγνωρίσουν τα σημαντικότερα σημεία της κίνησής του, που θα τους δώσουν την καλύτερη και μεγαλύτερη πληροφόρηση και να εστιάσουν εκεί την προσοχή τους για να δώσουν την καλύτερη απάντηση.


Μπορούν επίσης να προβλέψουν το πώς και το που θα παίξει ο αντίπαλος ανάλογα με την δική τους μπαλιά, να αναλύσουν τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου τους και έτσι να επιβάλουν τον δικό τους ρυθμό. Αυτή η ταχύτητα και η ακρίβεια στην λήψη και την εκτέλεση της σωστής απόφασης είναι αυτή η δεξιότητα που τους κάνει να ξεχωρίζουν από τα άλλα επίπεδα αθλητών.

Διάνα Ζέρδιλα

0 σχόλιο
0

Πες μας την άποψή σου.

*Σας ενημερώνουμε ότι τα προσωπικά σας δεδομένα συλλέγονται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των σκοπών του συλλόγου. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα που προβλέπονται από το ισχύον νομικό πλαίσιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι η επεξεργασία τους θα γίνεται πάντοτε σύμφωνα με αυτό. Σας ενημερώνουμε επίσης ότι θα προβαίνουμε άμεσα στη διαγραφή αυτών μετά από σχετικό αίτημά σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ επισησ

Η ιστοσελίδα μας χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία πλοήγησής σας. Αποδέχομαι Περισσότερα